Sari la conținut

Psoriazis. Date generale despre aceasta boala.

  • de
ce este psoriazis

Ce este psoriazis?

Psoriazis este o afectiune a pielii care nu este contagioasa si care produce placi rosii, uscate, de piele ingrosata. Pielea capata aspect de solzi uscati, acesta este rezultatul proliferarii rapide a celulelor pielii, care este declanşată de limfocitele anormale din sange. Psoriazis afecteaza de obicei pielea de pe coate, genunchi si scalp.

Unii oameni au forme de psoriazis foarte usor, astfel incat nici nu pot suspecta o afectiune medicala a pielii. Alţii au psoriazis foarte sever, caz în care practic intreg corpul lor este complet acoperit, epiderma ingrosata, piele rosie, solzoasa. Psoriazis este considerat a fi o afectiune cronica (incurabila) a pielii. Ea are un curs variabil, periodic, astfel alterneaza perioada de îmbunătăţirea şi agravarea a starii de sanatate a bolnavului. Nu este neobişnuit pentru psoriazis disparitia spontana pentru ani de zile şi de existenta in stare latenta. Mulţi oameni observă o agravare a simptomelor pentru psoriazis in lunile de iarna, mai reci. Psoriazis afecteaza pe toata lumea, toate rasele umane şi ambele sexe. Deşi psoriazis poate fi văzut la oamenii de orice varsta, de la copii la adulti, cel mai frecventi pacientii diagnosticati cu psoriazis pentru prima dată sunt adulti. Pacienţii cu psoriazis sever pot avea probleme sociale, locuri de muncă cu mult stres , stres emoţional, şi alte probleme personale

Care sunt cauzele pentru psoriazis?

Cauza exactă rămâne necunoscută. Poate fi o combinaţie de factori, inclusiv predispozitie genetica si factorii de mediu. Este comun pentru psoriazis să fie găsit la membri ai aceleiaşi familii. Sistemul imunitar este gandit sa joace un rol major.

Care sunt semnele si simptomele pentru psoriazis?

Psoriazisul se manifesta de obicei cu zone rosii sau roz, îngroşate, ridicate, si cu piele uscata. Psoriaizis afecteaza de obicei zonele de pe coate, genunchi si scalp. În esenţă, orice zonă a corpului poate fi afectata. Acesta tinde să fie mai frecvente în zonele de traumatism cu frecare repetata, abraziune, etc.

Psoriazisul poate aparea in diferite forme: umflaturi mici, plăci aplatizate mari si groase de piele, patch-uri roşii, roz şi piele uscată, solzi mari de piele uscată.

Există mai multe tipuri diferite de psoriazis, inclusiv psoriazis vulgar (tip comun), psoriazis gutat, psoriazis invers (în faldurile, cum ar fi din zonele axilare, buric, şi fese), şi psoriazis pustulos (puroi, vezicule mici, galbene). Când palmele şi tălpile sunt implicate, acest lucru este cunoscut sub numele de psoriazis palmo-plantar. Uneori, daca tragem de unul din acesti solzi mici albi si seci ai pielii, provoaca o pata de sange mica pe piele. Acest lucru este medical menţionat ca un semn de diagnostic, în special pentru forma de psoriazis numit Auspitz. Leziunile genitale, mai ales pe capul penisului, sunt frecvente.

Tip: Psoriazisul în zonele umede, cum ar fi buric sau zona dintre fese (pliuri intergluteale), poate aparea sub forma de patch-uri rosii si plate. Aceste apariţii atipice pot fi confundate cu alte afectiuni ale pielii, cum ar fi infecţii fungice, infecţii drojdie , iritatii bacteriene ale pielii sau infectii Staph.

Pe unghii, poatea aparea ca niste gropite foarte mici (depresiuni punctiforme sau pete albe pe unghii), sau mai mari, de culoare gălbui-maro separate de patul unghial, numite “pete de ulei.” Pe scalp, se poate arata ca severă matreata cu fulgi roşii uscati. Acest lucru face dificila diferentierea intre psoriazisul scalpului si seboreea (matreata). Cu toate acestea, tratamentul este adesea foarte asemănătoare pentru seboree si psoriazis de scalp