Sari la conținut

Psoriazis: cauze, simptome, tratament

  • de
cauze psoriazis

Psoriazisul este considerata o boala mediata de sistemul imunitar. Psoriazisul este o afectiune ce are ca rezultat inflamarea pielii.

Intre 10% si 30% dintre persoanele afectate de psoriazis fac si o forma de artrita numita „artrita psoriazica”, care cauzeaza inflamarea incheieturilor.

De obicei, psoriazisul apare la adulti, dar se pare ca la femei placile apar mai devreme decat la barbati. Boala afecteaza in jur de 2% din populatia Romaniei si poate fi si mostenita genetic.

Exista o serie de factori care se considera ca agraveaza psoriazisul si printre acestia se numara stresul si consumul excesiv de alcool. Indivizii care sufera de psoriazis au deseori probleme cu stima de sine si pot cadea prada depresiei; de aceea, calitatea vietii este un factor important in evaluarea severitatii bolii. Exista si o componenta genetica asociata psoriazisului: aproximativ o treime dintre persoanele care sufera de psoriazis au cel putin un membru al familiei care este afectat de aceasta boala.

Forma cea mai des intalnita a bolii prezinta cinci tipuri de placa de psoriazis. Aproximativ 80% dintre persoanele care sufera de psoriazis au placi, care apar sub forma unor zone umflate si rosii de piele acoperita de solzi albi-argintii. Primul varf al aparitiei placii de psoriazis este la persoane cu varste cuprinse intre 16 si 22 de ani. Al doilea varf este la oamenii de 57-60 de ani.

Aceste placi, sau zone afectate, se formeaza de obicei pe coate, genunchi, partea inferioara a spatelui si scalp. Cu toate acestea, psoriazisul poate aparea oriunde pe corp.

Celelalte tipuri sunt psoriazisul gutos (pete mici si rosii pe piele), psoriazisul pustular (pustule albe inconjurate de piele rosie), psoriazis inversat (leziuni fine, rosii, in faldurile pielii) si psoriazisul eritrodermic (roseata larg raspandita, mancarimi acute si durere).

Indiferent de tip, psoriazisul cauzeaza de obicei disconfort. In multe cazuri exista mancarime la nivelul pielii, care se poate crapa si sangera.

Cauze ale aparitiei psoriazisului:

Afectiuni imuno-mediate
Stres (fizic sau mental)
Leziuni la nivelul pielii
Infectii cu streptococi

Simptomele psoriazisului:

Zone rosii de piele
Pete si solzi mici
Mancarime
Arsuri
Durere
Incheieturi inflamate si tepene

Tratamentul psoriazisului

Exista trei tipuri de tratament pentru psoriazis:

1. terapiile locale (medicamente aplicate direct pe piele),

2. fototerapie (terapia cu lumina)

3. terapia sistemica (medicamente asimilate de corp).

Vitamina D reduce inflamatiile de la nivelul pielii si ajuta la prevenirea reproducerii premature a celulelor pielii, iar un analog al acestei vitamine poate fi folosit pentru a trata psoriazisul in formele mai blande. Exista o variatie destul de semnificativa in gradul de eficacitate a anumitor tratamente pentru psoriazis in functie de individ.
Produsele hidratante ajuta la calmarea pielii afectate si reduc senzatia de uscaciune care insoteste de obicei acumularea pielii pe placile psoriazice. Unguentele si cremele care contin catran de carbune, ditranol, corticosteroizi, derivati de vitamina D si retinoizii sunt folosite de obicei pentru psoriazis. Unii agenti locali sunt folositi in conjunctie cu alte terapiii, dintre care cea mai cunoscuta este fototerapia. Tazarotene (Tazorac) este un retinoid local care este disponibil pe piata sub forma de gel sau crema. El reduce marimea zonelor afectate si roseata pielii.