Psoriazis si stilul de viata

  • de
tratament-psoriazis

Psoriazisul a dovedit ca poate afecta calitatea vietii de zi cu zi si starea de sanatate intr-o masura similara cu efectele altor boli cronice, cum ar fi depresia, infarctul miocardic, hipertensiunea, insuficienta cardiaca congestiva sau diabet de tip 2.

In functie de severitatea si localizarea focarelor de psoriazis, pacientii pot avea un disconfort fizic semnificativ, iar in unele cazuri, chiar un anumit handicap.

Durerea poate interfera cu functiile de baza, cum ar fi auto-ingrijirea, mersul pe jos, si somnul.

Placile de psoriazis de pe maini si picioare pot limita persoanele cu anumite job-uri, persoanele care practica anumite sporturi sau pur si simplu orice persoana angajata in anumite munci casnice (detalii aici).

Placile de pe scalp pot fi deosebit de jenante, mai ale ca in par pot fi confundate foarte usor cu matreata. Ingrijirea medicala poate fi costisitoare si consumatoare de timp si poate interfera cu programul de la locul de munca sau cu un anumit orar (scoala, cursuri, etc).

Persoanele cu psoriazis pot avea, de asemenea, un complex cu privire la aspectul lor si o imagine de sine proasta, care provine de la teama de respingere publica si respingere de catre persoanele de sex opus. Stresul psihologic poate duce la depresie semnificativa si izolare sociala.

Intr-un sondaj din 2008, Fundatia Nationala Americana de Psoriazis, releva faptul ca din 426 de persoane care sufera de psoriazis, 71% au raportat ca boala este o problema semnificativa in viata de zi cu zi. Mai mult de jumatate au raportat complexe semnificative cu privire la sine (63 la suta) si de jena (58 la suta). Mai mult de o treime au declarat ca si-au limitat activitatile sociale si/sau interactiunile intime.

Exista multe instrumente de masurare a calitatii vietii pacientilor cu psoriazis si alte tulburari dermatologice. Cercetarea clinica a indicat ca persoanele cu psoriazis exprimenteaza de multe ori o calitate diminuata a vietii. Un studiu din 2009 a analizat impactul psoriazisului cu ajutorul dermatologilor si prin analizarea punctului de vedere al pacientilor.