14 lucruri importante despre psoriazis

  • de
despre psoriazis

1. Cuvantul psoriazis isi are radacina in limba greaca antica: (“psora”, care inseamna “mancarime,” si cuvantul “sis” care inseamna starea). Cei mai multi pacienti care sufera de psoriazis trebuie sa indure mancarime acuta..

2. Psoriazis este definit ca “o boala cronica, autoimuna care apare pe piele. Aceasta se produce atunci cand sistemul imunitar trimite semnale gresite care accelereaza ciclul de crestere a celulelor pielii”.

3. Psoriazisul se manifesta pe piele sub forma de pete rosii care provoaca iritatii si mancarime.

4. Exista 5 tipuri de psoriazis. Cea mai comuna forma de psoriazis este psoriazisul in placi. Placile de forma ovala de pe piele pot fi gasite pe pleoape, coate, genunchi, zona lombara sau chiar la nivelul scalpului. De asemena pot aparea pe orice zona a corpului.

5. Cercetatorii cred ca 10% din populatia Statelor Unite are genele ce pot dezvolta psoriazis. Cu toate acestea, doar 2-3% ajung sa aibe simptome pentru psoriazis.

6. Psoriazisul nu este contagios. Acesta nu este transmis prin contactul cu o persoana afectata de psoriazis.

7. Cercetatorii spun ca predispozitia genetica nu este singura cauza a psoriazisului. Factorii externi sau declansatoari pot fi o cauza principala. Cu toate acestea, cauzele declansatoare externe nu pot afecta pe toti cei predispusi genetic pentru psoriazis.

8. Unele cauze declansatoare includ stresul, uscarea pielii, infectii respiratorii. Se crede ca medicamentele pot, de asemenea, cauza simptome de psoriazis. Acestea includ medicamente anti depresie, medicamente anti malarie si beta-blocante.

9. Psoriazisul poate lovi la orice varsta, desi este considerat a fi cel mai frecvent in randul tinerilor cu varste cuprinse intre 15 si 30 de ani. Este cunoscut faptul ca grupa de varsta peste 60 de ani este afectata cel mai putin.

10. Pacientii cu psoriazis pot prezenta risc si pentru alte afectiuni cronice de sanatate, cum ar fi bolile de inima, depresie, obezitate, tensiune arteriala, diabet sau cancer.

11. Tratamentul pentru psoriazis depinde de gravitatea acesteia. Persoanele cu psoriazis pe mai putin de trei la suta din corpul lor sunt considerate a avea o forma usoara. Cei cu o suprafata a corpului de trei pana la 10 la suta afectata de psoriazis sunt considerati a fi cazuri moderate. Mai mult de 10 la suta este considerat sever.

12. Cazurile usoare sau moderate pot fi tinute sub control cu medicamente topice. Medicul de obicei, incepe cu preparate usoare de geluri lichide sau unguente inainte de a trece la versiunile mai puternice. Expunerea prelungita la aceste medicamente pot duce la subtierea pielii.

13. Medicii pot recomanda, de asemenea, hidratare, imunomodulatori sau saruri de baie pentru tratament (detalii aici).

14. Noile tratamente includ medicamente biologice care sunt administrate intravenos. Cu toate acestea, medicamentele biologice pot face pacientii vulnerabili la infectii respiratorii.