Definitia psoriazisului. Ce este mai exact psoriazisul?
Sa incepem cu ceea ce nu este. Nu este contagioasa si nu este doar o boala de piele. Psoriazisul este o boala inflamatorie cronica a sistemului imunitar. Cauza exacta nu este cunoscuta; Cu toate acestea, cercetatorii cred ca ereditatea, mediul si sistemul imunitar pot juca un rol in psoriazis.
In mod normal, celulele de tesut se formeaza in cele mai profunde straturi ale pielii si isi incep drumul lor spre suprafata epidermei. Se maturizeaza si sunt inlaturate de pe suprafata corpului si inlocuite cu noi celule ale pielii. Acest ciclu dureaza aproximativ o luna.
La persoanele cu psoriazis, sistemul imunitar activeaza un ciclu mai rapid decat normal al celulelor pielii. Acest lucru inseamna ca celulele iau nastere si ajung la suprafata in aproximativ patru zile. Din moment ce acestea migreaza atat de repede, nu au timp sa se maturizeze in mod corespunzator. In cel mai frecvent tip de psoriazis, psoriazis in placi, celulele se acumuleaza pe suprafata, formand suprafete inflamate mai ridicate, pete rosii de multe ori cu solzi argintii, cunoscute sub numele de placi.
Tipuri de psoriazis –cum pot sa apara simptome
Desi psoriazisul in placi este cel mai frecvent tip, psoriazis-ul se poate dezvolta intr-o varietate de forme care pot aparea pe diferite parti ale corpului.
• Placa psoriazis (psoriasis vulgaris), patch-uri solzoase uscate de piele, reprezinta cea mai comuna forma a bolii.
• Psoriazis gutat se caracterizeaza prin culoarea roz—rosiatica a placilor dispuse in scara.
• Psoriazisul flexural apare in placi netede, de culoare rosie si se gaseste in principal in axile, zona inghinala si pliuri de piele.
• Psoriazis pustulos apare sub forma de pustule sterile.
• Psoriazis eritrodermic – se dezvolta pe zone mari ale corpului; pielea este de culoare rosie, in exces, cu formatiuni de cruste fine.
Psoriazisul poate aparea pe orice parte a corpului. Zonele care sunt neglijate de obicei sau intelese gresit si includ maini, picioare, scalp si unghii.
• Psoriazi palmoplantar – apare in placi pe maini si picioare
• Pe scalp pot aparea cu placi rosii care pot forma cruste
In plus, daca aveti dureri articulare, rigiditate dimineata, sau oboseala, este posibil sa aveti artrita psoriazica.
Cauzele psoriazisului
De-a lungul timpului, perceptia medicala pentru psoriazis sa schimbat dramatic.
Pentru o perioada lunga de timp, psoriazis-ul a fost considerat doar o boala de piele, boala psoriazis este acum recunoscuta ca o boala inflamatorie a sistemului imunitar. Cercetatorii cred ca boala apare atunci cand sistemul imunitar (protectia naturala impotriva bacteriilor, virusurilor si alte cotropitori straini) este suprareactivat, rezultand intr-o accelerare a ciclului normal de dezvoltare a celulelor pielii.
In timp ce nimeni nu stie ce declanseaza exact acest raspuns, ereditatea si factorii de mediu pot juca un rol important.
Cine poate fi afectat de psoriazis?
Cercetarile indica faptul ca pana la 7,5 milioane de adulti din Statele Unite au psoriazis. Acesta afecteaza barbati si femei, in mod egal. De asemenea psoriazis afecteaza toate grupele de varsta si este cel mai frecvent la populatia de origine europeana (detalii aici).
Desi exista mai multe tipuri diferite de psoriazis, aproximativ 80% pana la 90% din persoanele cu psoriazis au cel mai comun tip cunoscut sub numele de psoriazis in placi.