Sari la conținut

Psoriazis – afecteaza calitatea vietii

  • de
simptome psoriazis

Psoriazisul este o tulburare complexa care poate avea un impact atat de profund asupra calitatii vietii unei persoane, incat individul respectiv isi poate pierde chiar si dorinta de a trai. Intr-un studiu, 25% dintre pacientii cu psoriazis au marturisit ca de-a lungul vietii si-au dorit macar o data sa moara din cauza problemei cu psoriazisul. Dar ce este psoriazis, si exista oare o solutie naturala, sigura si eficienta?

Cum afecteaza psoriazis calitatea vietii

Daca facem o comparatie intre calitatea vietii celor care sufera de psoriazis si a celor care sufera de alte afectiuni medicale, devine clar ca scaderea calitatii vietii pe care o resimt acesti oameni este asemanatoare aceleia pe care o resimt si alti indivizi ce sufera de alte boli. Psoriazis este o tulburare cu multe fete, un fenomen in care anumite infectii si agenti farmaceutici si recreationali (alcool, tigari) joaca un rol important ca declansatori.

In ceea ce priveste dimensiunea fizica a sanatatii legata de calitatea vietii, psoriazis are un impact mai mic decat bolile de inima, dar un impact mai mare decat hipertensiunea, diabetul, infarctul post-miocardic si depresia. Cu toate acestea, din punct de vedere a dimensiunii mentale a sanatatii legate de calitatea vietii, psoriazis a fost considerat mai grav decat toate afectiunile de mai sus, cu exceptia depresiei (detalii aici).

Psoriazis, pacienti si stresul

Optzeci la suta dintre pacientii cu psoriazis marturisesc ca stresul inrautateste psoriazisul si majoriatea simt ca insusi psoriazisul este un important factor generator de stres.

Anumite aspecte ale bolii care sunt deosebit de stanjenitoare pentru pacienti si includ mancarimile, aspectul fizic, descuamarea si incapacitatea lor de a controla psoriazisul. In practica clinica, multi pacienti nu continua aplicarea medicamentelor tot timpul perioadei de 8-12 saptamani necesare pentru a beneficia de intregul avantaj al tratamentului; mai mult, ei vor inceta imediat utilizarea unui produs daca observa ca se irita de la acel produs. Jumatate dintre pacienti nu urmeaza planul de tratament prescris de doctor (detalii aici).
Psoriazis – cronic, dar nu incurabil

Psoriazis este inca considerat o boala de piele cronica si incurabila, iar tratamentele medicale traditionale se bazeaza pe o combinatie de expunere controlata la lumina ultravioleta (uneori dupa ingerarea unor chimicale sensibile numite psoralens), lotiuni care contin derivati de catran de carbune si creme cu steroizi pentru a ameliora problema. In unele cazuri severe sunt folositi steroizii orali.

Dar folosirea pe temen lung a acestor tratamente poate produce efecte secundare serioase variand de la osteoporoza avansata, hipertensiune arteriala (de la cortisteroizi) pana la anormalitati la nivelul ficatului si al rinichilor si caderea parului, gingivita severa ce necesita extragerea dintilor si malformari fetale (retinoizi).
De aceea este incurajator sa aflam ca dermatologii au descoperit recent ca aplicatiile locale naturale pe baza de plante pot alina eficient simptomele psoriazisului a peste optzeci la suta dintre cazuri printre suferinzii de psoriazis in doar 12 saptamani.
Psoriazisul nu este o boala usoara, ci se numara printre cele mai dificile boli de piele. Odata instalata, vindecarea acesteia nu este tocmai usoara.