Sari la conținut

Sfaturi Pentru Psoriazis

  • de
psoriazis

Urmeaza cateva sfaturi care se pot dovedi folositoare pentru cei care sufera de psoriazis:

1. Adoptati unele obiceiuri sanatoase.

Eruptiile de psoriazis sunt foarte des intalnite atunci cand corpul este slabit si extenuat. Urmand o dieta echilibrata si reducand in acelasi timp carnea rosie si alcoolul din alimentatie va veti mentine pielea calma din interior. Pacientii ar trebui sa consume si multa apa si sa doarma cel putin 7-8 ore neintrerupt in fiecare noapte. Faceti si exercitii moderate macar de 3-4 ori pe saptamana.

2. Lasati-va de fumat.

Multe studii au aratat ca psoriazisul pustular de pe palme si talpi, o forma a psoriazisului, este agravat de fumat. Pacientii care s-au lasat de fumat au constatat ca leziunile le-au disparut mult mai repede. Studiile sugereaza ca fumatul ar fi legat si de severitatea psoriazisului. De aceea este imperativ sa va lasati de tot de fumat daca vreti sa scapati de acele formatiuni rosii, pline de solzisori, care va provoaca atatea mancarimi.

3. Evitati alcoolul.

Alcoolul este un declansator al psoriazisului – nu exista niciun dubiu! In ciuda faptului ca unii dermatologi permit un consum moderat de alcool celor care sufera de psoriazis, noi am observat ca si o cantitate mica de alcool (cum ar fi un pahar cu bere sau cu vin) cauzeaza intr-adevar eruptii violente la pacienti. De aici si verdictul – Niciun fel de alcool nu este permis!

4. Invatati sa va controlati stresul

Stresul a fost pus in legatura, de mult timp, cu inducerea si agravarea tuturor tipurilor de psoriazis. Asa cum am mentionat mai sus, psoriazisul poate fi considerat o boala a stilului de viata (cam in aceeasi maniera ca hipertensiunea sau tensiunea arteriala ridicata), in care o combinatie de predispozitii genetice si declansatori psiho-neuro-imuno-hormonali joaca un rol important in aparitia initiala si in perpetuarea bolii.

5. Evitati scarpinatul, frecarea si ciupirea leziunilor

Orice leziune la nivelul pielii, fie in regiuni lezate, fie nelezate poate produce o noua leziune prin iritarea stratului de baza a pielii si trecerea la o reproducere rapida a celulelor epidermice. Studiile arata ca aproximativ 50% dintre suferinzii de psoriazis prezinta “fenomenul Koebner” – dezvoltarea unei leziuni psoriatice in locul unei leziuni a pielii. De aceea, pacientii ar trebui sa evite cu grija orice leziune directa a pielii. Frecarea epidermei pentru a indeparta solzii este o gresala deoarece poate agrava boala.

6. Tratati cat mai repede orice focar de infectie.

Studiile arata ca unele infectii pot declansa psoriazisul. Infectiile cu streptococi de la nivelul gatului preced o eruptie de psoriazis gutos (leziuni mici, in forma de lacrima), mai ales la copii.

7. Tratati boala inainte de a se agrava.

Cea mai eficienta cale de a opri mancarimile si aparitia unor noi leziuni in cazul psoriazisului este de a trata psoriazisul corespunzator inca de la prima aparitie a leziunilor. Consultati-va dermatologul la cel mai mic semn de eruptie.

8. Invatati sa traiti cu psoriazisul.

Cu toate ca nu exista un remediu permanent, psoriazisul poate fi controlat cu succes astfel incat sa experimentati mai multe zile bune decat rele. Pe piata sunt disponibile numeroase optiuni de tratament, iar descoperirile recente revolutioneaza felul in care poate fi controlat psoriazisul.